Hvad er følelser?

Hvad føler du?  

Det spørger vi tit om. Og i terapi taler vi altid om det.

Måske du tænker, øhh… det ved jeg ikke, hvad mener du? Og hvor sidder følelserne? Hvor skal jeg kigge hen? Jeg vil virkelig gerne, men jeg ved ikke, hvad jeg skal?

Måske er det hjælpsomt at vide, at følelser findes på bagsiden af vores hud. Følelser findes i vores sansninger, vores tanker, i vores krop.  

Vi mærker det fx som varme, prikken, banken, spændthed, energi, lethed, trykken, kulde, rystelser osv i hovedet, maven, brystet, benene, skuldre, hjertet, ansigt osv.

Følelser hjælper os til at forstå os selv og vores omgivelser. De orienterer os, informerer os, forklarer, fortolker OG de har en særlig handleparathed:

  1. enten at give os lyst til at nærme os (trygt, behageligt, venligt)
  2. eller give os lyst til at undgå (utrygt, være på vagt, ubehag, uvenligt)

Følelser er vores hjerte og hjernes bedste bud på at skabe mening ud fra en påvirkning. Det bedste bud på mening og indhold.

Vores følelser informerer os – indad.

Men de kommunikerer også udad, til andre, om de kan nærme sig eller om det er bedre at hold afstand, eller se at komme væk.

Et venligt ansigt mærker vi som noget rart og trygt, og noget som vi har lyst til at nærme os. Eller vi mærker irritation eller vrede i måden en anden taler til os, løfter os, reder vores hår, tager vores hånd osv, så får vi umiddelbart lyst til at gå væk og undgå.

Fx sidder vreden i min hånd, så jeg får lyst til at smække døren, den sidder i min fod, så jeg får lyst til at gå, i min tanke om, at jeg hader dig, og i min mund som råber og mine kinder, der bliver røde, og mine tænder som bider hårdt sammen.

Måske du kender det, at du ikke altid kan finde ud af, hvad du føler, også selv om du virkelig prøver. 

Så kan du lægge mærke til, hvad du gør. Hvad gør du med din krop, hvad har din krop lyst til at gøre lige nu? Hvad er din impuls? 

Måske du knytter din hånd (vrede) måske dine lår er helt spændte, og du mærker lysten til at gå eller løbe væk (frygt / vrede) måske der er en klump i halsen (tristhed) måske dine øjne og ansigt vender sig imod noget bestemt (nysgerrig) måske dine arme holder om dig selv (brug for kram og omsorg) osv. Vores krop er en stor hjælp til at forstå vores følelser.

Kroppen kan også afsløre for os, hvis der ikke er helt overensstemmelse mellem, hvad vi siger, og det kroppen viser. Fx kan vi sige ”ja, det vil jeg gerne,” mens vi med kroppen træder to skridt tilbage. Så er det godt at tænke over, hvad jeg egentlig føler, og gerne tale med nogen om det. Måske der er følelser jeg overser, eller har svært ved at acceptere. Fx hvorfor har jeg ikke lyst eller er glad, når jeg synes, jeg burde være det?

Det er et godt udgangspunkt for at lære sig selv og sine følelser bedre at kende. Det kan give en større sikkerhed i at mærke, hvad du har brug for, og det gør dig bedre i stand til at mærke din egen vilje.

Det gør dig også bedre i stand til at forstå dine omgivelser og menneskerne omkring dig. Det kan give dig større forståelse og empati for andres følelser og vilje og behov.

 

Læs flere blogindlæg her

Hvad er følelser?

Hvad føler du?   Det spørger vi tit om. Og i terapi taler vi altid om det. Måske du tænker, øhh… det ved jeg ikke, hvad mener du? Og hvor sidder følelserne? Hvor skal jeg kigge hen? Jeg vil virkelig gerne, men jeg ved ikke, hvad jeg skal? Måske er

Læs mere »

Angst for selvstændighed og uafhængighed

Spiseforstyrrelser er indviklede og kan føles meget uforståelige.Hvad er det, som sker? Hvordan kan man forstå de følelser og den adfærd, som man ser og oplever? En vigtig forståelse er, at se anorektikerens kamp for at blive voksen, blive uafhængig og selvstændig. Har man en spiseforstyrrelse er det blevet meget

Læs mere »